Nadszedł sezon Makar Sankrant i być może zadajesz sobie pytanie, czy korzyści zdrowotne sezamu rozciągają się na til laddoos. To jest tak i nie.
Wiekowe tradycje w Indiach potwierdziły, że til jest dobry dla zdrowia. Na początek, jest to świetny zimowy posiłek. Obniża poziom złego cholesterolu, jest bogaty w niezbędne minerały, takie jak wapń, żelazo, magnez, cynk i selen, które zapobiegają cukrzycy i anemii, obniżają ciśnienie krwi i wzmacniają mięśnie serca. Sezam zawiera również uspokajające witaminy tiaminę i tryptofan, które pomagają zmniejszyć niepokój. Garść ziaren sezamu zawiera więcej wapnia niż szklanka mleka, dlatego jest zalecany w zapobieganiu i łagodzeniu zapalenia stawów i osteoporozy. Wysoka zawartość błonnika wspomaga trawienie i zawiera przeciwutleniacz znany jako sezamina, o którym mówi się, że spowalnia regenerację komórek rakowych. Około 100 gramów nasion daje około 18 gramów białka.
Jednak til laddoos są zarówno wysokokaloryczne, jak i wysokotłuszczowe, z til, jiggery i ghee przyczyniają się do kalorii. (1 laddoo zawiera około 146 kalorii, w tym 7,85 gramów tłuszczu).
Zalecamy więc zastąpienie ghee i jaggery daktylami (khajur), które są bogate w witaminy i minerały, zwłaszcza żelazo. (Daktyle są również dobre z owsianką, patrz https://www.healthifyme.com/blog/weightloss-diet-porridge/)
Przepis na daktyle i til laddoo
Składniki
Prażony biały til, 2 filiżanki
Daktyle, bez pestek, 6 filiżanek
Sposób przygotowania
Zmielić daktyle i wymieszać z uprażonymi nasionami til (upewnić się, że nasiona til są lekko uprażone, nie zrumienione i odpowiednio ostudzone). Uformować kulki laddoo, używając mokrych rąk, aby daktyle nie przykleiły się do dłoni. Z tego przepisu wychodzi około 16 laddoos.
Aby uzyskać więcej wskazówek dotyczących wyboru najlepszej diety dla Twojego planu odchudzania, zarejestruj się już dziś i porozmawiaj z naszymi ekspertami ds. żywienia.
Bądź fit z HealthifyMe. Zarejestruj się tutaj